PU News

Monday

7 Apr

Reisverslag Engeland - WGUK Indoor Percussion Championships

4292 Views

Published: 07 Apr 2008

De eerste buitenlandse reis van Percussion Unlimited is een groot succes geworden. PU is op vrijdag 4 april jl. vertrokken naar Engeland om op zaterdag 5 april deel te nemen aan de Indoor Percussion Championships, die Winter Guard UK voor het eerst in Engeland organiseerde. Samen met de Color Guard Nederland Championships van 29 maart jl. was deze reis voor PU een hoogtepunt van het 2007/2008 seizoen.

Op 4 april verzamelde iedereen om 12.00 bij een ELF benzinestation in Calais (Fr). Iedereen was op tijd, sommigen wat te vroeg zelfs…. Een enkeling had het draaiboek niet gelezen en was meteen naar de pont terminal in Calais gereden. Dan zijn mobiele telefoons wel weer handig. Met in totaal 5 voertuigen reisde PU af naar Engeland: 2 auto’s, een camper en 2 busjes waarvan één met aanhanger voor de instrumenten. Omdat niemand oponthoud had gehad tijdens de reis naar Calais konden we een pont eerder nemen dan gepland.

Aangekomen in Dover leek het in Engeland wel lente, 20 graden en veel zon. Van de pont af en meteen links rijden. Vreemd genoeg went dat heel snel. Bij rotondes is het even nadenken (rechts kijken!), maar ook dat is vrij snel gewoon. Gelukkig waren we een uur eerder in Engeland aangekomen, want we kwamen in een file terecht op de M25. Hierdoor kwamen we volgens de originele planning aan in het Thriftwood International Scout Activity Centre in Brentwood, Essex.

De faciliteiten daar waren prima, we verbleven in de “Oak Lodge”: Een gemeenschappelijke (eet)zaal waar we ook muzikale ensemble repetities konden doen, een keuken met doorgeefluik en afzonderlijke kamers met stapelbedden. De douches, en deels de toiletten, waren in afzonderlijke gebouwen.

Nadat we een tijdje heerlijk in de zon hadden gezeten, gingen we alles uitladen en ons voorbereiden op een muzikale repetitie. Ondertussen werden de eerste boodschappen gehaald en werd er in de keuken al hard gewerkt aan het diner.

Na het diner, nasi met saté en kroepoek, was het tijd voor de eerste muzikale ensemble repetitie van PU op Engelse bodem. De repetitie verliep prima.

Rond 22.00 begon de “PU Goes England Quiz” met onze quizmaster en voorzitter Rob Beeren. De rol van “Gaston” werd ingevuld door Caption Head van PU Coen Theuwis. De groep werd ingedeeld in verschillende teams, om de “PU Goes England” gerelateerde vragen te beantwoorden. Het winnende team bestond uit Marco, Pepijn en Monique (maar het wachten is nog op de dopingcontrole…..). Hierna hebben we nog lekker wat gedronken en gepokerd. “Lights out” was gepland om 01.00, maar omdat het voor iedereen een lange dag geweest was, lagen de meeste “Engelandgangers” daarvoor al in bed.

De volgende dag was er vanaf 09.00 ontbijt. Na het ontbijt startte om 10.30 de repetitie om ons voor te bereiden op de wedstrijd. Omdat het wederom heerlijk weer was, hebben we buiten gerepeteerd. Om 12.30 stond de lunch klaar, boerenkool met worst. Na de lunch hebben we nog een uur samen met de band binnen gerepeteerd. Helaas hoorden we tijdens de repetitie dat we geen warmingup konden doen en ons niet konden omkleden in het sportcomplex waar de wedstrijden werden gehouden. Er was simpelweg onvoldoende ruimte voor. Dit betekende dat we dus omgekleed en opgewarmd vertrokken naar het Brentwood International Centre.

Door de harde wind op het terrein van het Brentwood International Centre was het er bijzonder koud. Dus hebben we snel de instrumenten uitgeladen. Vlak voor “showtime” gingen we stretchen op een squashbaan in het sportcomplex. De achtergebleven medewerkers, de PU Crew, kregen ondertussen instructies voor het opbouwen van het veld (instrumenten en geluidsinstallatie neerzetten, vloer uitvouwen, etc.).

Om 17.10 was Percussion Unlimited als eerste aan de beurt in de Indoor Percussie wedstrijd. De tribune zat goed vol en het publiek was heerlijk enthousiast. We werden ontvangen met applaus en gejuich. De zaal was niet erg diep. De ondervloer paste daarom maar net. “Are the judges ready? Is Percussion Unlimited ready? Percussion Unlimited, you may commence your performance”, en de show was begonnen. Het publiek zat lekker dichtbij waardoor we tijdens het optreden leuk contact konden maken en konden genieten van hun enthousiasme. De show liep goed en we kregen veel applaus aan het eind. Na de show moesten we buitenom (k-k-k-k-koud) terug naar de ruimte waar we de instrumenten konden neerzetten. In de zaal was de PU Crew nog druk met het opruimen van de ondervloer, geluidsinstallatie en pit-instrumentarium.

Het opvouwen van de vloer was blijkbaar niet helemaal volgens plan verlopen want toen we terugliepen om te zien of we nog konden helpen sjouwen, zagen we dat de vloerploeg aan het “vliegeren” was met de ondervloer. Binnen in de zaal was het opvouwen van de vloer niet helemaal goed gelukt waardoor ze buiten bezig waren de vloer nog eens goed op vouwen, zodat deze in de aanhanger zou passen. Er stond zoveel wind dat ze het grote zeil amper onder controle konden houden. Met een paar man erbij lukte het uiteindelijk toch.

We hebben meteen alles ingeladen om daarna de tribune op te “sneaken” en eindelijk eens de show van Vintage te kunnen bekijken. Vlak voor ons optreden spraken we enkele leden van Vintage. Van hen hoorden we dat hun vrachtwagen met instrumenten met pech langs de kant stond, onderweg naar Brentwood. Gelukkig was de vrachtwagen nog wel op tijd want ze kwamen met instrumenten de zaal in. Door de vertraging waren ze echter niet in staat geweest om een warmingup te doen, dus deden ze dat maar even kort in de zaal. Hun show verliep prima en ze kregen dan ook veel bijval van het publiek.

Na de show van Vintage gingen we direct terug “achter de coulissen”, want de Olympic Retreat (prijsuitreiking) van de Indoor Percussion wedstrijd zou kort daarna plaatsvinden. Met vijf units stonden we op het veld: Vintage Percussion (UK), Legion Star (UK), Southern Aurora (UK), Anchormen (UK) en Percussion Unlimited. Percussion Unlimited werd tweede achter Vintage Percussion. Nadat de presentator alle unit had “ge-dismissed” ging iedereen elkaar feliciteren. Vintage en Percussion Unlimited gingen spontaan met elkaar op de foto, waarna alle units gezamenlijk op de foto gingen. De saamhorigheid tussen de percussie groepen onderling leek veel groter dan in Eindhoven een week ervoor. Het was echt een fantastische ervaring!

Vintage wilde daarna met Percussion Unlimited de bar onveilig maken maar PU zou eerst gaan eten in het Thriftwood Centre . Na het eten zijn we teruggereden naar het Brentwood International Centre. Onze voorzitter Rob Beeren, geen onbekende in Engeland, werd direct belaagd door enkele Indoor Percussion Hooligans van Vintage met het scanderen van “Beez-IT, Beez-IT, Beez-IT”. Het was er op z’n Engels gezellig. Maar blijkbaar hebben we toch de langste adem want de Nederlanders deden uiteindelijk het licht uit in de bar…..die om 23.00 al dicht ging…… Teruggekomen in het Thriftwood Centre werd er nog een pokertoernooi gespeeld. Rond 02.00 begon het rustig te worden in de Oak Lodge. Het ontbijt de volgende ochtend was al om 08.00!

De volgende ochtend werden we wakker in een witte wereld. Het sneeuwde behoorlijk en omdat het maar net boven nul was, bleef het nog liggen ook. Ook op de takken van de bomen, wat zorgde voor een prachtig schouwspel. Na een heerlijk Engels ontbijt (scrambled eggs, bacon, toast, sausage) werd het tijd om op te ruimen en in te pakken. We zouden rond 09.30 vertrekken naar Dover. Maar niet voordat Irene, Nicole en Marco een sneeuwballengevecht hadden gehouden, die vooral Marco nog lang zal heugen…... Ondanks de sneeuw verliep de reis naar Dover voorspoedig, waardoor we net zoals op de heenreis een pont eerder konden nemen dan gepland.
Tijdens de overtocht hebben we onze laatste Engelse Ponden opgemaakt in de speelhal. Na aankomst in Calais hebben we verzameld op een parkeerplaats voor een afsluitend woord en de laatste bedankjes van de voorzitter. Daarna ging ieder zijn eigen weg, terug naar Nederland.

Een bijzonder geslaagd eerste buitenlands avontuur voor Percussion Unlimited, waarvan er hopelijk nog veel zullen volgen.

Klik hier voor de eerste online foto’s, met dank aan Sandra.